Het Tienerbrein

Over de adolescent tussen biologie en omgeving

update website

Deze site wordt verbouwd. Nieuws over Het tienerbrein en over het werk van Jelle Jolles vindt u voorlopig op jellejolles.nl

Het Tienerbrein: recensie in Tijdschrift voor Neuropsychologie

Recensie ook voor praktijkprofessionals waardevol© Tijdschrift voor Neuropsychologie

Over het boek Het Tienerbrein is sinds de verschijning in november 2016 veel geschreven in de publieksmedia en in vakbladen: zowel interviews als beoordelingen. Onlangs is het boek uitgebreid gerecenseerd door het Tijdschrift voor Neuropsychologie, het vaktijdschrift voor neuropsychologen.

De recensie is ook voor praktijkprofessionals van buiten de neuropsychologie waardevol, omdat van ieder hoofdstuk een compacte samenvatting wordt gegeven. De recensie zelf is prima geschreven en prettig leesbaar. Een aantal fragmenten leest u hieronder, de complete recensie vindt u hier.

Een viertal fragmenten uit de recensie, door Lidy G.H. Smit:

>> Lees het hele artikel

‘Steun, sturing en inspiratie’: mid-price Tienerbrein vanaf komend weekend beschikbaar

Afbeelding van Het tienerbrein: steun, sturing en inspiratie

Afbeelding Ruimtelijke vermogens

VAnaf nu te lezen: ‘Ruimtelijke vermogens en leren’

Op 15 maart verscheen het digi-boekje over ruimtelijke vermogens en leren getiteld ‘Hoe word ik … piloot? (architect, modeontwerper, autocoureur)’. Het is geschreven door dr. Helen Reed en is een derde publicatie in onze reeks ‘Verbreinen’. De andere twee boekjes zijn ‘Hands-on leren’ (verschenen 1 maart) en ‘Nieuwsgierigheid’ (verschenen op 8 maart). Voor meer informatie en om de boekjes te downloaden: klik hier


Download en lees het boekje ‘Hands-on Leren’

Op 1 maart 2017 verschijnt de digitale publicatie ‘Hands-on Leren’ geschreven door Helen Reed. In dit boekje verheldert zij hoe verschillende aspecten van de ontwikkeling van het kind met elkaar samenhangen: waarneming, cognitie en gedrag. En wat de rol is van zowel de prikkels uit de omgeving als de hersenrijping.

Het boek van Helen Reed is een deel in de reeks ‘Verbreinen’ die wordt uitgegeven door Neuropsych Publishers. De reeks is opgezet om bij te dragen aan het bevorderen van de dialoog tussen wetenschappelijk onderzoek op het gebied van ‘leren’ en de toepassing in de praktijk van onderwijs en opvoeding. Klik hier voor meer informatie.

The School of Life lezing ‘Tieners: een praktische handleiding’

Afbeelding lezing Jolles voor The School of lifeDoor de organisatie The School of Life ben ik uitgenodigd een lezing te verzorgen op woensdag 19 april om 19:30 uur in de Westerkerk te Amsterdam. Ik zal inzichten en antwoorden geven op vragen als: Hoe kan het dat zelfs de slimste tieners de domste dingen doen? En waarom lijken zij hun smartphone en vrienden zoveel belangrijker te vinden dan leren? En wat bepaalt dat een kind met plezier naar school gaat, nieuwsgierig is en hobby’s ontwikkelt? En belangrijker, wat kan je als ouder doen? Kijk voor meer informatie op de website van The School of Life, klik hier.

Eerste druk Het Tienerbrein volledig uitverkocht!

De eerste druk van Het Tienerbrein was binnen drie dagen uitverkocht. De tweede druk is naar verwachting op 1 december beschikbaar. De 2e druk is al te reserveren bij de boekhandel of online winkel. Het e-book is nu te verkrijgen in e-pdf  en te reserveren in e-pub via de online winkel: klik hier

Tienerbrein: een geboorte

Tien tienerbreinen op een stapeltje. Lachend, neutraal of afkeurend kijken de icoontjes op de kaft me aan. De tien tienerbreinen liggen bij mijn boekwinkel op het tafeltje ‘nieuw verschenen’. “Ze zijn gisteren binnengekomen, en vandaag zijn er al drie verkocht meneer Jolles” zegt de verkoopster monter.

Ik ben blij, ja. Trots ook. Het boek waar ik al enige tijd op heb zitten broeden is uitgekomen. Net een ei, dacht ik even. Als verwekker en verzorger kan ik nu wel even rust nemen na al die maanden persen. Alleen komt nog even een ander soort pers-geweld over me heen: de Volkskrant berichtte er vandaag over. Morgen, op 25/11 volgen de Telegraaf, de Trouw en het AD en veel regionale kranten. HUMO uit België pakte deze week uit met een heel lang interview. En het Onderwijsblad en het VO-raad magazine zijn ook al verschenen. Klik hier voor deze interviews.

Positieve reacties van de journalisten en van fors wat twitteraars; phew, dat is een mooie start.

Ik pak het boek nog eens op: Lekker, zo’n zwaar boek in je handen, en wat ruikt dat papier lekker. En hè wat is schrijven toch leuk. Vooral als je het kunt hebben over onze tieners. Die energieke maar soms luie en irritante, lieve, uitdagende en grappige jongeren die na 2030 onze wereld zullen gaan redden.